Duurzaamheid is voor velen een manier van leven. Het maken van bewuste keuzes staat hierbij centraal. Men wil de planeet beter achterlaten en de wereld leefbaarder maken voor toekomstige generaties. Ook tijdens een uitvaart kunnen er duurzame keuzes worden gemaakt.
Een duurzame uitvaart
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een duurzame of ‘groene’ uitvaart. Dit betekent dat er tijdens de uitvaart voor milieuvriendelijke opties wordt gekozen, die soms zelfs op lange termijn goed zijn voor het milieu. Dit is voor veel mensen een fijne gedachte. Het biedt de mogelijkheid om, zelfs na het overlijden, iets terug te doen voor de wereld. Er zijn veel opties op het gebied van een duurzame uitvaart.
Rouwdrukwerk
Eén van de opties is een digitaal rouwdrukwerk. Naast dat dit beter is voor het milieu, is het makkelijker en drukt het vaak ook de kosten. Toch kiezen veel nabestaanden liever voor een fysieke rouwkaart. Ook dan zijn er veel duurzame opties. Denk bijvoorbeeld aan ongebleekt, gerecycled papier dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast kunt u kiezen voor duurzame drukkerijen met zuinige printers, navulbare cartridges en milieuvriendelijke inkt. Het verspreiden van de rouwkaarten kan (deels) worden gedaan met de fiets of elektrische auto.
De kist
Veel uitvaartkisten worden gemaakt van spaanplaten. Dit materiaal is niet goed voor het milieu, omdat spaanplaten heel langzaam afbreken in de natuur. Daarnaast komen er schadelijke stoffen vrij bij de productie. Het is daarom beter om te kiezen voor een houten kist. Hierbij is het belangrijk om voor massief, Nederlands hout te gaan, zodat er weinig transport bij komt kijken. Daarnaast zijn er tegenwoordig nog veel meer materialen mogelijk, zoals karton, wilgentenen of bananenblad. Ook is het mogelijk te kiezen voor een lijkwade van hennep of wol.
Rouwvervoer
Natuurlijk geldt dat de duurzaamste kilometers de niet gemaakte kilometers zijn. Een duurzame optie is daarom om de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde plek te laten plaatsvinden. Maar ook op het gebied van rouwvervoer zijn er veel duurzame opties. Voor korte afstanden kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor een loopkoets, platte kar of uitvaartfiets. Indien er een grotere afstand overbrugd moet worden, dan is de uitvaartbus ook een duurzaam alternatief. Zowel de overledene als de nabestaande kunnen met deze bus mee. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar biedt nabestaanden ook de kans om tot het laatste moment bij hun dierbare te zijn.
Begraven of cremeren
Als u het liefst begraven wil worden, dan kunt u kiezen voor een natuurbegraafplaats. Deze begraafplaatsen worden niet onderhouden zoals een normale begraafplaats. In plaats daarvan staat de natuur centraal en mag ze haar vrije loop gaan. Begraven is beter voor het milieu dan cremeren. Maar er zijn ook steeds meer opties voor duurzaam cremeren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische crematieoven. Een andere optie is resomeren. Hierbij wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken door middel van een speciale vloeistof. Wat overblijft is een wit poeder, dat vrijgegeven kan worden aan de nabestaanden. Deze uitvaartvorm is weinig belastend voor het milieu.
Uitvaartzorg Torenstad
Dit zijn slechts een aantal opties voor een duurzame uitvaart. Er zijn er nog veel meer. Soms zit het hem in de kleine dingen. Het is belangrijk dat een uitvaart bij u past. Om hiervoor te zorgen, is het essentieel om uw wensen zo goed mogelijk vast te leggen voor het overlijden. Dit geeft de nabestaanden de mogelijkheid om een mooie, duurzame plechtigheid te organiseren. Onze uitvaartverzorgers van Uitvaartzorg Torenstad kunnen hierin ondersteunen. Neem gerust contact op voor meer informatie of vragen rondom duurzame uitvaarten.