Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij u ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Neem contact met ons op!

0575-725990

Terug naar blog
3 min. leestijd
Funus uitvaartzorg 3 november 2022

De boodschap op een condoleancekaart

Wanneer een dierbare van één van uw naasten is overleden, voelt u veel verdriet. Bij uzelf, maar vooral voor uw naaste. Hij of zij verliest immers een dierbaar persoon. Het kan moeilijk zijn om de gevoelens die u heeft onder woorden te brengen. Mondeling, maar ook schriftelijk. Wat kunt u schrijven op een condoleancekaart?

De relatie

Allereerst is het belangrijk om uw relatie met de overledene en de nabestaanden na te gaan. Hadden jullie een hechte band, of waren jullie ‘slechts’ kennissen? Bij een meer oppervlakkige relatie is het aan te raden om een algemene tekst te gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘Alle betrokkenen erg veel sterkte gewenst’. Bij een innige band is het mooi om een persoonlijke boodschap te bedenken. Schrijf bijvoorbeeld iets over hoe de overleden persoon was en dat deze door u ontzettend gemist zal worden.

Verschillende situaties

Wat u schrijft op de kaart, hangt ook af van de leeftijd van de overledene en de manier van overlijden. Was dit een oude man die een mooi en lang leven heeft geleid? Dan gebruikt u andere woorden dan wanneer het gaat om het overlijden van een ziek kind. In het laatste geval kan het zijn dat u het moeilijk vindt om het verdriet onder woorden te brengen. Dan kunt u iets schrijven als ‘Als ik de woorden kende die je zouden troosten, zou ik ze je schrijven. Ik weet ze niet, dit verdriet is te groot.’ Eventueel kunt u eraan toevoegen dat u voor de nabestaanden klaarstaat wanneer zij dat nodig hebben.

Met de hand

Een kaart komt het beste binnen wanneer deze handgeschreven is. Kaarten met een standaard getypte tekst voelen vaak minder persoonlijk. Bij verschillende winkels kunt u met zorg een mooie kaart uitkiezen. Op de voorkant kunt u kiezen voor enkel een illustratie of een overkoepelende wens als ‘veel sterkte’. Bedenk goed wat uw boodschap is, voordat u begint met schrijven. Eventueel kunt u de tekst alvast even ‘oefenen’ op een kladblaadje, zodat u geen fouten maakt op de kaart zelf. Het mooiste is om uw eigen handschrift te gebruiken, zodat de ontvanger kan zien dat u het zelf heeft geschreven.

Originele kaarten

Wilt u geen standaard kaartje schrijven, maar geeft u de voorkeur aan iets origineels? Dan is een gedichtje wellicht een optie. Dat kunt u zelf opstellen, maar het is ook niet erg om een gedicht van een bekende dichter te gebruiken. Hierbij kan het fijn zijn om een tekst te kiezen die past bij de situatie. Een standaard gedicht kan afstandelijk overkomen. Eentje die aansluit bij het ‘verhaal’ van de nabestaanden voelt juist persoonlijker. Door de dichter te vermelden, kan de ontvanger van de kaart eventueel nog meer van hem of haar lezen.

Andere blogposts

.